Eşkrız Nedir? Kelime Kökeni: Farsça-sıfat – Ağlayan – Gözyaşı döken – Acılı Cümle içinde kullanımı: “Yaşlı elden ayaktan düşmüş eşkrız bir adamcağız ne yapsın.”
Esrârengiz Nedir? Kelime Kökeni: Arapça-esrâr+Farsça-engîz – Gizemli – Sırlı – Bilinmez – Esrarlı – Ürperti verici – Gizli – Saklı olan – İçinde gizem bulunan Cümle içinde kullanımı: “Esrârengiz olayların döndüğü bu kitap oldukça sürükleyici.”
Eser-tarâz Nedir? Kelime Kökeni: Arapça-ad – Gelenekçi – Eskiye bağlı eser veren – Eserleri gelenekçi olan Cümle içinde kullanımı: “Yazarın söyleşi tarzında kaleme aldığı yazılarındaki üslubu eser-tarâz olarak değerlendirebiliriz.”
Esb-tâz Nedir? Kelime Kökeni: Farsça-ad – İyi at koşturan – Hipodrom – At koşturucu – At koşturan – At yarışlarının yapıldığı yer Cümle içinde kullanımı: “Saf kan atların çoğu esb-tâz kişilere ayrılır özel olarak yetiştirilirler.”
Esb-engîz Nedir? Kelime Kökeni: Farsça-sıfat – İyi ata binen – Jokey – Yarış atlarına binen Cümle içinde kullanımı: “Esb-engîz atın hastalığını gözünden yürüyüşünden hemencecik anlar.”
Esâtîz Nedir? Kelime Kökeni: Arapça-çoğul ad – Üstatlar – Hocalar – Profesörler – Öğretmen – Öğüt veren kimse -Büyük zat Cümle içinde kullanımı: “Esâtîz verdiği öğütlerle bizim gibi gençlere deneyimlerini öğretmeyi amaçlar.”
Esâmesi Okunmaz Ne Demek? Deyim – Önemi yoktur – Kendisine değer veren olmaz – Adı anılmamak – Değer verilmemek Cümle içinde kullanımı: “Bundan böyle onun gibilerin burada esâmesi okunmaz buralarda.”
Erz Nedir? Kelime Kökeni: Arapça-ad – Pirinç – Kadir ve itibar – Baha – Buğdaygillerden kökleri bol su içinde yetişen bitki Cümle içinde kullanımı: “Toprağı şenlendiren erz sofraları da her zaman bereketlendirir.”
Eruz Nedir? Kelime Kökeni: Arapça-sıfat – Nazik – Sevimli – Kibar – İnce yapılı – Narin Cümle içinde kullanımı: “Nazenin eruz güzelliğiyle öyle bir çalım atıyor ki sanırsın dünyayı o yarattı.”
Enkâz Nedir? Kelime Kökeni: Arapça-ad – Yıkılmış bir binanın yıkıntısı – Döküntü – Çöküntü – Yıkıntı – Harabe parçaları – Çöken şeylerin kalıntısı Cümle içinde kullanımı: “Varlığın evimi ısıtmazken yokluğunun enkâzına daha ne kadar tutunabilirim?”