“Eğer bir işi halletmek için birden fazla olasılık varsa ve bu olasılıklardan biri istenmeyen sonuçlar veya felaket doğuracaksa; kesinlikle bu olasılık gerçekleşecektir.”
Çıkış noktası bu söz olan Murphy Kanununa isim veren ABD’li mühendis ‘Edward Aloysius Murphy’ dır. Hata nedenlerinin, olumsuzlukların, başarısızlıkların ve tersliklerin oluşmasında kullanılan deyime Murphy Kanunu denilmektedir.
ABD ‘de askeri eğitim alan Murphy, havacılık eğitimi aldığı sırada II. Dünya savaşının başlamasıyla kendisini bir anda Pasifik Cephesinde çatışmada bulur.
Bir mühendis olan Edward Aloysius Murphy, savaş esnasında deneylerine devam etmektedir. Son olarak 1949 da üstünde çalıştığı MX981 kod adlı çarpışma testini deneyimlemektedir. Maliyeti oldukça yüksek olan deneylerin algıcıları denekler üzerine personel tarafından yanlış bağlanması nedeniyle bir türlü sonuca gidememektedir.
Bu durumu dikkatle gözlemleyen Murphy, isim babasını olduğu kanunu meşhur eden sözü bu sırada sarf etmiştir.
“Eğer bir işi halletmek için birden fazla olasılık varsa ve bu olasılıklardan biri istenmeyen sonuçlar veya felaket doğuracaksa; kesinlikle bu olasılık gerçekleşecektir.”
Gündelik yaşantımızda hoşumuza gitmese de Murphy kanunu oldukça sık başımıza geliyor. Amerikan Hava üssünden yayılarak dünyaya yayılan bu kavram, düşünüldüğünde hepimizin başına sıklıkla gelen terslikleri açıklıyor.
Bir işi yaptığınız da ve sonucunu beklediğiniz anda, bu işin kötü sonuçlanması gibi bir ihtimal var ise bu mutlaka gerçekleşir. Başımıza gelen talihsizliklerin mantığa dayanmasını açıklayan Murphy yasalarının üstesinden gelebilmek tabi ki mümkün.
Murphy kanunlarının üzerine gidildikçe problemlerle başa çıkma ve sorunların üstesinden gelme motivasyonu aşılayarak tersliklere göğüs gerecek cesarete sahip olacaksınız…