İnternetin Öz Oğlu Aaron Swartz'ın Trajik Hikayesi 1

İnternetin Öz Oğlu Aaron Swartz’ın Trajik Hikayesi

Sosyal medyanın hayatımızda büyük bir yer edindiği su götürmez bir gerçektir.  Günlük hayata ve yaşama dair birçok paylaşım yapıp bilgi alabildiğimiz sosyal medya ve paylaşım siteleri aynı zamanda milyonlarca insanın birbiriyle iletişim kurmasını imkan tanıyor.

Çeşitli coğrafyalardan farklı kültürlere sahip milyonlarca insanı birbirine bağlayan sosyal medya platformlarının arkasına gizlenmiş hikayeler merakını tetikliyor ise sizlere İnternetin öz oğlu olarak tanınan gerçek bir dâhiden bahsetmek istiyoruz.  Hayatını ve zekasını insanların bilgiye ulaşması için harcayan genç bir beyin!

Aaron Swartz 1986 yılında üç çocuk sahibi bir ailenin en büyük oğlu olarak Chicago’da dünyaya geldi. Üstün bir zekaya sahip olan Aaron, 3 yaşında hiç bir yardım almadan televizyondaki alt yazılar sayesinde okumayı çözdü.  Yazılımcı bir babaya sahip olan Aaron Swartz, bu sayede bilgisayar ve internet dünyasıyla küçük bir çocukken tanıştı. Kardeşiyle birlikte programlama yapmaya başlayan Aaron, sınırlara inanmıyor hep daha iyi fazlasını yapabileceğine inanıyordu.

Aaron Swartz henüz 12 yaşında iken dünyanın en büyük çevrimiçi ansiklopedi olan Wikipedia fikrini buldu ve gerçekleştirdi.  Wikipedia kurulmadan çok önce The Info Network’u kurdu.  Bilgi paylaşımı yapılmasını sağlayan site kısa zamanda tutulurken Aaron aynı yıl ArsDigita ödülünü kazandı ve ödülünü Cambrigde’de aldı. Çevrimiçi programlama ekibiyle birlikte çalışmaya başlayan Aaron Swartz, dışarıdan ekiplere destek vermeyi de sürdürüyordu. Yazılım konusunda destek verdiği iş arkadaşları onunla tanışmak istediklerinde Aaron şu yanıtı verdi.

“Annemin izin vereceğini sanmıyorum. 14 yaşıma yeni girdim.”

Ekip arkadaşları henüz çocuk sayılabilecek yaştaki Aaron’un yaşını duyduklarında şok geçirmişler ve annesiyle iletişime geçerek onu San Francisco’ya davet ettiler. Kendi blog sayfasında şu açıklamayı yapan Aaron’un tek hedefi dünyayı daha iyi bir hale getirmekti.  Telif haklarının yaygınlaştırılmasını kapsayan IEEE çalışmalarına katılmış, liseyi bitirerek üniversite eğitimi için Stanford Üniversitesi Sosyoloji bölümünü seçmiştir. Toplumu tanımak ve insanlara nasıl yardım edebileceğini öğrenmek isteyen Aaron, okulun amaçlarına hizmet etmediğini anlayarak öğrenimini ilk yılda bıraktı. Y  Combinator şirketinden gelen iş teklifini kabul ederek kurmak istediği site fikrini Paul Graham’a açtı. İnfogami internet sitesini kurarak insanların kendi istekleri doğrultusunda internet sitesi kurabilmelerini sağladı. Y  Combinator projesi olan Reddit ile İnfogami’yi birleştiren Aaron, günümüzde milyonlarca kişinin halen daha kullandığı mecranın 3 büyük kurucularından biri oldu.

Büyük bir gelişme ve kullanıcıya ulaşan Reddit 2006 yılında Wired tarafından satın alındı.  Reddit’in kurucularından biri olan Aaron bu sayede büyük bir zenginliğe sahip oldu. Ancak Aaron’un hedefi çok para kazanmak değil insanların bilgiye ücretsiz olarak ulaşmasıydı. ABD mahkemelerinde görülen dosyaların sayfa başına 10 cent isteniyor olmasına bir çare bularak PACER isimli dijital belge sistemindeki açıktan yararlanarak milyonlarca dokümanı indirip ücretsiz yayınladı.  FBI  tarafından bir anda hedef olan Aaron, takibe alındı yasalar sayesinde ceza almaktan kurtuldu.

MIT tabanına girerek bilimsel belgeleri de halka ücretsiz paylaşmak isteyen Aaron, JSTORE bilimin ticaretinin yapıldığı bir sistemdi.  Bilimsel kaynakların parayla satın alınmasını haksızlık olarak gören Aaron, JSTORE’den ücretli olarak indirdiği makaleleri ücretsiz olarak yayınladı.  Yazdığı kod fark edildiğinde MIT tarafından uzaktan bağlantısı sonlandırıldı. Aaronu’ u durduramadıkları gibi bu sefer bilimsel makalelerin depolandığı sunuculara sızarak tüm içerikleri indirmeye devam etti.

Ortalama 4 milyon makaleyi halka ücretsiz bir şekilde sunan Aaron, MIT sunucularının bulunduğu odada kameralara yakalandı.  Hakkında bilgisayar korsanlığı ve yasadışı dosya indirimi gibi 14 ayrı suçtan yargılandı. Tutuklanması çıkan Aaron Swartz kefaret ödeyerek hapis cezasından kurtuldu. Dünyayı iyi bir yer haline getirmek, bilgiyi ücretsiz kılmak isteyen genç dahi hedeflerinden vazgeçmeyerek Stop Online Piracy Act – Çevrimiçi Korsanlığı Durdur) yasasına karşı bir kampanya yürüttü.

İnternetin kaderini SOPA yasasına karşı topladığı 300.000 bin imzayla değiştiren İnternetin öz oğlu, siyasi faaliyetlerini sürdürmeye devam etti. Açılan davalar, FBI’ın yoğun takibi ve mahkemelerin olumsuz olarak sonuçlanması depresyon sürecine girmesine neden oldu. Aaron mahkemelerin sonuçlanmasıyla birlikte 35 yıl hapis cezası ve 1 milyon dolar para cezasına çarptırıldı. Depresyonla  birlikte yoğun baskılar sonucu henüz 26 yaşında 11 Ocak 2013’de intihar etti.

Genç yaşta hayatını kaybeden Aaron Swartz’ın trajik hikayesi BBC tarafından İnternetin Öz Oğlu ismiyle belgesel haline getirildi.

 

 

FacebookMastodonEmailShare