Eşref Saati Nedir? Kelime Kökeni: Ad – Kutlu ve hayırlı zaman veya an – Bir iş için en uygun zaman – Bir kimsenin uysallık gösterdiği zaman dilimi Cümle içinde kullanımı: “Patronu zam vermeye ikna etmek için eşref saatini beklemek lazım.”
Eşkinli Nedir? Kelime Kökeni: Sıfat – Yürük at – Çabuk ve düzenli yürüyen – Hızlı ve düzenli giden at Cümle içinde kullanımı: “Bayırın aşağında eşkinli yürüyen kızıl atı seçebildin mi o bana ait işte.”
Eşkinci Nedir? Kelime Kökeni: Ad – II. Mahmut zamanında yeniçeri ocağından ayrılarak sipahi sınıfına katılan asker – Eyalet askeri – Osmanlı dönemindeki askeri örgüt Cümle içinde kullanımı: “Eşkinci olarak anılan timarlar batılı yöntemlerle eğitilmek üzerine kurulan askeri bir örgüttür.”
Esreli Nedir? Kelime Kökeni: Sıfat – Meksur – Esre ile hareketlenmiş – Esre işareti konmuş – Esre ile okunan – Yazının esre ile hareketlenmiş hali Cümle içinde kullanımı: “Son iki sayfanın esreli kısımları silinmiş tercime edilemiyor.”
Esperi Nedir? Kelime Kökeni: Ad – Doğan cinsi vahşi bir kuş – Doğan türü – Ava alıştırılamayan yırtıcı kuş Cümle içinde kullanımı: “Kendini esperi gibi görmen ne kadar hoş ancak şunu unutma sen o kuş kadar özgür değilsin.”
Eskici Nedir? Kelime Kökeni: Ad – Eski esvap vesaire alıp satan adam – Eski kundura veya esvap yamalayıp tamir eden adam – Yamacı – Eski eşya alım ve satımı yapan kimse – Eski ayakkabıları onaran kimse Cümle içinde kullanımı: “Evdeki tüm eşyaları eskiciye verelim yeni mobilyalarla daha güzel olacak.”
Eski Nedir? Kelime Kökeni: Sıfat – Çıkışından veya varlığından beri çok zaman geçmiş olan – Kadim – Mukaddem – Sabık – Geçmiş – Eskiyip yerleşmiş – Müzmin – Önceki – Geçmiş çağlardaki Cümle içinde kullanımı: “Eski defterleri karıştırmanın ne yeri ne de zamanı olan oldu.”
Esi Nedir? Kelime Kökeni: Ad – Büyük birader – Büyük kardeş – İlaç yapmak – Yarı yanmış odun – Büyük erkek kardeş Cümle içinde kullanımı: “Masonlar birbirlerine esi diyerek seslenir hürmet sözcüğüdür.”
Esedî Nedir? Kelime Kökeni: Arapça-ad – Arslanlı eski kuruş – Arslanlı – Aslana ait Cümle içinde kullanımı: “Cebinde esedî bulunmaz amma caka satmayı çok iyi bilir.”
Esâsi Nedir? Kelime Kökeni: Arapça-sıfat – Aslı olan – Temele ait olan – Asal – Asıl ve temel olan – Esasla ilgili Cümle içinde kullanımı: “Gerçeklerin yanı sıra esâsi olan konu sağlığımızın yerinde olmasıdır.”