Güney Cephesi’nden sonra imzalanan antlaşma, “Mudanya Mütarekesi”dir. 11 Ekim 1922’de imzalanmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcisi İsmet İnönü’nün başkanlık ettiği Türk heyeti ile İtalyan, Fransız ve Britanya temsilcileri arasında Mudanya’da gerçekleştirilen bu mütarekenin imzalanması, Türk Kurtuluş Savaşı’nın fiili olarak sona ermesini sağlamıştır. Mudanya Mütarekesi ile Yunan birliklerinin Batı Anadolu’dan çekilmesi kararlaştırılmıştır. Bu mütarekenin ardından 24 Temmuz 1923’te Lozan Antlaşması imzalanarak, Türkiye’nin yeni sınırları ve uluslararası statüsü kesin olarak belirlenmiştir.
Doğu cephesi hangi antlaşma imzalandı?
Doğu Cephesi’nde, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Ermenistan ile savaşıldıktan sonra 2 Aralık 1920’de Gümrü (Kars) Antlaşması imzalandı. Bu antlaşmayla Ermenistan, Batum dışında kalan ve Batı Ermenistan olarak adlandırılan topraklardan feragat etti. Aynı zamanda bu antlaşma, Türkiye’nin doğu sınırlarını belirleyen bir niteliğe sahiptir. Ardından 13 Ekim 1921’de Türkiye, Gürcistan ve Sovyet Rusya arasında Kars Antlaşması imzalandı ve böylece bölgedeki sınırlar kesin olarak belirlendi.
Batı Cephesi hangi savaşla kapandı?
Türk Kurtuluş Savaşı’nın Batı Cephesi, 26-30 Ağustos 1922’de gerçekleşen Büyük Taarruz ile başladı ve 9 Eylül 1922’de Türk birliklerinin İzmir’e girmesiyle fiilen sona erdi. Büyük Taarruz, Türk ordusunun Yunan kuvvetlerine karşı düzenlediği başarılı bir harekâttır ve Dumlupınar’da Yunan kuvvetlerini büyük bir hezimete uğratmıştır. Bu zaferin ardından Yunan kuvvetleri Batı Anadolu’dan hızla geri çekildi. İzmir’e giren Türk birlikleri, Batı Cephesi’nde kazanılan bu zaferi taçlandırdı. Bu başarılı askeri harekatın ardından Mudanya Mütarekesi’ne gidilmiştir.