Etraf Nedir? Kelime Kökeni: Arapça-çoğul ad – Yanlar – Taraflar – Kol ve bacaklar – Çevre – Dolay – Kanat – Bir şeyin yakını Cümle içinde kullanımı: “Sanki etrafımı düşmanlar sarmışta ben ıssız bir adada mahsur kalmış gibiyim.”
Eşref Nedir? Kelime Kökeni: Arapça-sıfat – Onurlu – Saygın kimse – En şerefli – Muhterem – Onurlu kimse – Saygıdeğer Cümle içinde kullanımı: “Lafı dinlenen eşref kimselerden birini bulup gelmek lazımdı.”
Eşraf Nedir? Kelime Kökeni: Arapça-çoğul ad – Muteberan – Şerifler – Saygın kimseler – En değerli olanlar – İleri gelenler – Bir yerin zenginleri – Sözü geçen kimseler – İtibarlı kimseler Cümle içinde kullanımı: “Bahsi geçen şahıs eşraf tarafından sevilen sayılan bir beyefendidir.”
Esyâf Nedir? Kelime Kökeni: Arapça-Çoğul ad – Kılıçlar – Bıçaklar – Seyfler – Silahlar Cümle içinde kullanımı: “Düşman için kalkan esyâf elbet kan dökecek can alacaktır.”
Esnâf Nedir? Kelime Kökeni: Arapça-çoğul ad – Sanatkarlar – Dükkancılar takımı – Zanaat sahibi – Küçük ticari işletme – Sınıflar Cümle içinde kullanımı: “Esnâfların derdini sorununu dinlemezseniz çözüm dediğiniz şeyler hep havada kalır.”
Eslâf Nedir? Kelime Kökeni: Arapça-çoğul – Selefler – Ahlaf karşıtı – Geçmişler – Bizden öncekiler – Evvelkiler – Halefler – Önceller Cümle içinde kullanımı: “Senden önceki eslâflar daha uyumlu ve çabuk kavrayan insanlardı. “
Esef Nedir? Kelime Kökeni: Arapça-ad – Acıma – Keder – Gam – Tasa – Hüzün Cümle içinde kullanımı: “İçimiz esef doluyken nasıl gülebilir nasıl eğlenebiliriz ki?”
Eryâf Nedir? Kelime Kökeni: Arapça-çoğul ad – Sahralar – Ovalar – Bereketli topraklar – Verimli – Mamur – Ekini bol olan yerler Cümle içinde kullanımı: “Toprakları eryâf alan köyler aç bırakmaz insanını.”
Erâcîf Nedir? Kelime Kökeni: Arapça-çoğul ad – Uydurmalar – Yalanlar – Yalan sözler – Asılsız sözler – Palavralar Cümle içinde kullanımı: “Doğduğu günden bu yana erâcîf konuştuğundan şüphelenmeye başladım.”
Ensâf Nedir? Kelime Kökeni: Arapça-çoğul ad – Yarılar – En insaflı – Çok acıyan – En merhametli – Daha insaflı – Çok vicdanlı Cümle içinde kullanımı: “İçimizdeki ensâf kişi senmişsin meğer bizler kıymet bilemedik.”