En tehlikeli kulak hastalığı diyebileceğimiz birkaç tür var, ancak bunların hangisinin en tehlikeli olduğu kişiden kişiye değişebilir. Bazıları ciddi işitme kaybına neden olabilirken diğerleri hayatı tehdit edebilir.
- Menenjit: Kulakta enfeksiyonlar, özellikle de orta kulak iltihabı, menenjite neden olabilir. Bu durum, beyin ve omuriliği çevreleyen zarların iltihaplanmasıdır. Menenjit ciddi bir hastalıktır ve hızlı bir tıbbi müdahale gerektirir.
- Lösemi veya Lenfoma: Kulağın arkasında veya içinde lenf bezlerinin büyümesi, kan kanseri olan lösemi veya lenfoma gibi ciddi bir hastalığın bir belirtisi olabilir.
- Akustik Nörom: Bu, işitme siniri boyunca büyüyen bir tümörün neden olduğu bir durumdur. Baş dönmesi, işitme kaybı ve denge sorunlarına neden olabilir.
- Mastoidit: Ortakulakta bir iltihaplanma olan mastoidit, orta kulak enfeksiyonunun yayılması sonucu oluşabilir. Tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
- Anjiyojenik Kemik Kitleleri: Kafa tabanındaki kemiklerde anormal büyüme, kulakta tıkanıklığa, işitme kaybına ve hatta yüz felcine neden olabilir.
Bu hastalıkların hiçbiri hafife alınmamalı ve semptomlar fark edildiğinde bir sağlık uzmanına danışılmalıdır. Tedavi ne kadar erken başlarsa, olası komplikasyon riski o kadar azalır.