Anadolu levhası nerede? 1

Anadolu levhası nerede?

Anadolu levhası, Türkiye’nin büyük bir bölümünü kapsayan tektonik bir levhadır. Kuzeyde Kuzey Anadolu Fayı ve Güneyde Doğu Anadolu Fayı ile sınırlanır. Batıda ise Ege Denizi ve Akdeniz ile çevrilidir. Anadolu levhası, kuzeye doğru hareket etmektedir ve bu hareket sırasında çeşitli depremlere sebep olmaktadır. Levhanın hareketi, özellikle Kuzey Anadolu Fayı boyunca meydana gelen büyük depremlerle bilinir. Levhanın bu hareketi nedeniyle Türkiye’de sık sık depremler yaşanır. Levhanın doğusunda ise Arap levhası ile etkileşimde bulunur.

Türkiye ne tarafa doğru kayıyor?

Türkiye, Anadolu levhasının hareketi nedeniyle batıya doğru kaymaktadır. Anadolu levhası, Kuzey Anadolu Fayı ve Doğu Anadolu Fayı boyunca Arap ve Avrasya levhalarının sıkıştırması altında batıya doğru hareket etmektedir. Bu hareket, Ege Denizi’ndeki geri çekilme hareketiyle de ilişkilidir. Yani, Anadolu’nun genel hareketi batıya doğru olan bir harekettir. Bu hareket nedeniyle Türkiye’de zaman zaman depremler meydana gelir. Özellikle Kuzey Anadolu Fayı boyunca bu hareketin neden olduğu büyük depremler bilinir.

Kaç tane levha var?

Dünya üzerinde büyük ve küçük birçok tektonik levha bulunmaktadır. Bunlar arasında yedi ana levha ve bunların dışında birçok daha küçük levha bulunmaktadır. Yedi ana tektonik levha şunlardır:

  1. Afrika Levhası
  2. Antarktika Levhası
  3. Avrasya Levhası
  4. Hint-Avustralya Levhası
  5. Kuzey Amerika Levhası
  6. Güney Amerika Levhası
  7. Pasifik Levhası

Bu yedi ana levhanın dışında, Karaib, Nazca, Filipin Denizi, Cocos, Arap, Scotia, Anadolu, Juan de Fuca ve birçok başka küçük levha bulunmaktadır. Levhalar, Dünya’nın litosferini oluşturan katı parçalardır ve astenosfer adı verilen daha yumuşak, yarı-akışkan tabaka üzerinde hareket ederler. Bu hareketler, levhaların birbirleriyle etkileşimlerine, sismik aktiviteye, volkanizmaya, dağ oluşumuna ve diğer jeolojik olaylara neden olmaktadır.